Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag

Misschien heb je er al van gehoord deze week, of doet jouw school mee. Vandaag is het namelijk zo ver: nationale pannenkoekdag! Dé dag dat er door kinderen van basisscholen door heel Nederland pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Zo worden opa’s en oma’s in het zonnetje gezet en getrakteerd op een heerlijk p-moment.

Doet jouw school vandaag niet mee, kun je natuurlijk thuis meedoen. Doop jezelf om tot heuse pannenkoekenbakker en kokkerel samen de sterren van de hemel voor je ouders, broertjes of zusjes, opa’s, oma’s of bijvoorbeeld die lieve buurvrouw die altijd oppast!

R E C E P T E N

Maar pannenkoeken maak je natuurlijk niet uit een pak kant-en-klare pannenkoekenmix, die maak je zelf van pure ingrediënten. En wist je dat je bijvoorbeeld verantwoorde banaan-ei pannenkoekjes maken. Het favoriete ontbijtrecept van mijn nichtje als ze komt logeren. Ook fijn als tussendoortje wanneer je kei-hard hebt gesport!

De Gouwe Ouwe

Wat heb je ook nodig voor beslag?
250 gram volkoren meel
1 ei
500 ml melk
1 snuf zout

Verhit wat boter of olie in een koekenpan. Giet of schep wat beslag in de pan,  en bak je pannenkoek tot de bovenkant droog is. Dan kun je hem omkeren met een spatel.

Als er sprake is van een allergie of overgevoeligheid voor melk of gluten, dan kun je dit recept kun je aanpassen naar koemelkvrij of glutenvrij. Door een plantaardige melkvervanger (zoals bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk) te kiezen, of het meel te vervangen door boekweitmeel: lekker in combinatie met kaneel en vanillepoeder door je beslag en belegd met een lepel chocospread (zie recept hieronder).

Weetje!
Voor een extra fluffy effect kun je een lepel bakpoeder door je beslag doen.

Chocopret

Deze zelfgemaakte chocospread is een heerlijk alternatief voor de zoetliefhebbers en chocolademonsters onder ons!

Wat heb je nodig?
6 medjoul dadels
2 el cacao
100 ml water

Vergeet de dadels niet te ontpitten en door midden te snijden. Mix alle ingrediënten tot een glad geheel met een staafmixer en strijk 1-2 lepels over je pannenkoek. Je kan de chocospread zowel koud als opgewarmd gebruiken.

Banaan-ei pannenkoek

Wat heb je nodig voor het beslag?
1 banaan
1 ei
1 theelepel kaneel

Prak de banaan fijn in een kommetje, en voeg het ei toe. Meng ze goed met elkaar, en klop de theelepel kaneel door je ‘beslag’. Doe een klontje boter of scheutje olie in de pan. Je kunt de pannenkoek in zijn geheel afbakken, of maak kleine pannenkoekjes door 2-3 eetlepels van je beslag per keer te gebruiken. Keer na enkele minuten om, zodat beide kanten mooi bruin worden. Voila!

Hoe eet jij het liefst je pannenkoek?